2017. október 30., hétfő

A Th1 és Th2 dominancia

A Th1 és Th2 dominancia


Alapkérdés: miért vannak még mindig pm alulműködő tünetei valakinek, ha a vérvétel eredményei már ideálisak? Dr. Datis Kharrazian mutatta ki a Th1 ill. Th2 dominancia fontosságát  a Hashimoto pm alulműködés esetében. 
Az autoimmun betegségtől szenvedő egyének gyakran tapasztalnak a saját immunrendszerük egyenetlen működéséből eredő tüneteket. Számos faktor befolyásolhatja ezt az egyensúlyt – stressz, tápanyag-vitamin-ásványi anyag hiányok, bélflóra, és  még több más mellett pl. allergiák. Az autoimmun betegségek ilyen módú szemlélete az alternatív gyógyászatban is növekvő trendként jelentkezik.
Ebben a cikkben alapvető magyarázatot adunk a T-helper (T-segítő) sejtek működésére az immunrendszeren belül, valamint bemutatjuk azokat a faktorokat melyek jobban vagy kevésbé kiegyensúlyozottá teszik a működésüket.

Mi is az a Th1 és Th2?
A T-helper (Th-ként jelölt) sejtek az immunrendszer alapvető részei. Olyan lymphociták (=egy bizonyos fehérvérsejt típusok) melyek felismerik az idegen patogéneket, vagy autoimmun betegség esetén, sajnos a normál szöveteket is. Erre a felismerésre válaszul cytokineket termelnek, melyek hormonális messzendzser (továbbító) proteinek, melyek felelősek az immunrendszer biológiai hatásaiért. A következő alcsoportokba soroljuk őket:
Th1: Ezek a sejtek vesznek részt az ún. „sejt-közvetítette” immunitásban, mely általában megharcol a vírusos és több bakteriális fertőzéssel. Ők a test védelmi rendszerének első vonala a sejtekbe jutó patogének ellen. Hajlamosak gyulladáskeltésre és részt vesznek a szerv-specifikus autoimmun betegségek kifejlődésében.
Th2: Ezek a sejtek vesznek részt a „humorális-közvetítette” immunitásban, mely megküzd a baktériumokkal, toxinokkal és allergénekkel. Ezek felelősek az antitestek termelésének serkentéséért, mely válaszreakció a sejtközti patogénekre (azokra melyeket a vérben és más testnedvekben találunk meg). Nem keltenek gyulladást, és leginkább a szisztémás autoimmun betegségekben és más krónikus állapotokban van szerepük.
Egy jól funkcionáló immunrendszerben mindkét csoport T-helper sejt együtt dolgozik az immunrendszer egyensúlyának fenntartásán. Az egyik oldal időnként aktívabbá válik egy-egy probléma elhárításában, majd visszaesik az egyensúlyi szintre.Hogyan érinti ez az autoimmun betegségeket?
Néhány autoimmun betegséggel bíró egyénben vagy a Th1 vagy a Th2 ösvény dominanciáját mutatták ki. Habár vannak kivételek, a következő táblázat megmutatja a Th1 illetve a Th2 dominanciával leggyakrabban összefüggő állapotokat:
Th1 domináns állapotok:
n  1-es típusú diabétesz
n  szklerózis multiplex
n  Hashimoto thyroiditisz
n  Grave betegség
n  Crohn betegség
n  pszoriázis
n  Sjorgen szindróma
n  cölikália
n  sömör
n  rheumatoid artritisz
n  krónikus vírusfertőzések

Th2 domináns állapotok:
n  lupusz
n  allergiás dermatitisz
n  szkleroderma
n  atópiás ekcéma
n  szinuszitisz
n  gyulladásos/irritábilis bél szindróma
n  asztma
n  allergiák
n  rák
n  fekélyes kolitisz
n  sokszoros kemikália érzékenység

Amikor az immunrendszer Th1 sejtjei túl aktívak, el tudják nyomni a Th2 sejtek működését, és vica versa. Ez problémás lehet mert az immunrendszer ezen két komponense egy finoman hangolt egyensúlyi viszonyban működik. Autoimmun betegség esetén az egyensúlytalan működés megtámadhatja az egészséges szöveteket is, így rontva a tüneteket.
Habár fel tudjuk sorolni az adott Th1-Th2 túldomináns állapotokat, a valóságban ennél szerteágazóbb a probléma. Például, habár a legtöbb Hashimoto beteg Th1 dominanciát mutat, néhányuk lehet akár Th2 domináns is. Sőt, lehetséges egyidejűleg alulaktív vagy túl aktív Th1-Th2 szintekkel is rendelkezni. A terhesség átmenetileg át tudja kapcsolna az immunrendszert Th2 dominánsba, ezért van az hogy sok Hashimotos nőnél a terhesség után jön/derül ki a betegség, amikor az immunrendszerük visszakapcsol Th1 dominanciába.
Hogyan tudom kideríteni hogy Th1 vagy Th2 domináns vagyok?
Létezik egy Th1/Th2 cytokin vérvétel panel mely kideríti az egyensúlytalanságot ha fennáll. Emellett próbálkozhatunk egyes tápanyag összetevőkkel is melyek stimulálhatják a Th1-et és a Th2-t is, habár ezt jobb felügyelet alatt végezni.

Milyen az az immunrendszert kiegyensúlyozó protokoll?
 Ha a Th1 domináns, Th2 stimuláló összetevőket alkalmaz hogy emelje a Th2 szintjét, és vica versa. Továbbá vitaminokat és más kiegészítőket is adagol, hogy módosítsa a Th1 és Th2 közti egyensúlyt. A Th1 és Th2 kiegyensúlyozásával az autoimmun támadás csökkenthető és a test képes lesz a normálishoz közeli módon funkcionálni.  Ez a protokoll már nagyon sok Hashimoto-s terápiáját segítette.
Még egyszer leszögezzük, hogy az immunrendszer autoimmun betegeknél történő kiegyensúlyozása még mindig kockázatos, nem könnyű módszer, és még  a leggyakorlottabb orvos számára is munkaigényes. Sok embernek is származott már negatív élménye az ilyen kezelésből, leginkább azért mert elég könnyű a már amúgy is domináns ösvényt stimulálni, és így ezzel az autoimmun támadást tovább rontani. A Th1/Th2 stimuláló összetevők a következők:
Th1 stimulálók:
n  Asztragalusz  (bókafű)
n  Echinácea  (kasvirág)
n  Gyógyászati célú gombafajták (maitake és béta-glukánok a leggyakoribbak)
n  glycyrrhiza (a licorice-ban található – gyógynövény )
n  melissza officinalis (citromfű)
n  panax ginzeng
n  chlorella
n  szőlőmag kivonat
Th2 stimulálók:
n  koffein
n  zöldtea kivonat
n  fenyőkéreg (pine bark) kivonat
n  fehérfűz kéreg
n  likopin (paradicsomban és vörös gyümölcsökben található, kivéve az epret és a cseresznyét)
n  rezveratrol (szőlőhéjban, kakaóban és földimogyoró csírában található)
n  pyknogenol ( francia tengerparti fenyő kéreg és alma)
n  kurkumin (kurkumából)
n  genisztin (szójababból)
n  quercetin (flavonoid mely megtalálható sok gyümölcsben és zöldségben, mint pl. hagymafélék, bogyós gyümölcsök és kelkáposzta)

Miért fontos ismernünk ezeket az összetevőket?
Ahogy látjuk is, a listán szereplő összetevők többsége elég gyakori, és sok ember rendszeresen szedi-használja őket. Például az echináceát meghűlésre és influenzára szokták szedni, de Th1 dominanciájú emberek állapotát ronthatja. Ehhez hasonlóan, ha egy Th2 domináns egyén naponta megiszik néhány csésze kávét, önkéntelenül is stimulálhatja a már domináns Th2 ösvényét. Az ellenkezője is bekövetkezhet – a Th1 domináns személy profitálhat a koffein fogyasztásából, habár ez eléggé összezavarhatja a helyzetet, ha az adott személy mellékvese állapotát is figyelembe vesszük, mert a koffein növelheti az alacsony kortizolt, de az illető még mindig lehet Th2 domináns és romolhatnak tőle az autoimmun tünetei.  
Ha autoimmun betegségben szenvedsz, megvan a lehetősége hogy érzékeny vagy az immunrendszerre hatást gyakorló összetevőkre. Így mindenképpen hasznos ismerni ezeket.

Van biztonságos mód a Th1 és Th2 kiegyensúlyozására?
Néhány ember még orvosi felügyelet alatt sem reagál jól az ilyen kezelésekre. A Th1-Th2 egyensúlyt és T-szabályozó sejtműködést módosító vitaminok és ásványi anyagok használata sokkal kevésbé rizikós mint direkt stimuláló szert szedni bármelyikre is. A következő összetevőkről mutatták ki hogy alkalmasak erre, tehát Th1-Th2 módosító összetevők:
n  probiotikumok (fermentált ételekben találhatóak meg, mint pl. a kimcshi, savanyúkáposzta, joghurt, kombucha, kefir)
n  A vitamin (máj, csukamájolaj, szabadon legeltetett állatok tejéből készült vaj és tojásaik)
n  E vitamin (vörös pálma olaj, szabadon tartott tyúk tojás sárgája, avokádó, diófélék és magvak)
n  kolosztrom (legelső anyatej, ez kapható táp.kiegészítőként)

T-regulációt támogató összetevők:
n  D vitamin (napozásból, máj, csukamájolaj, szardíniák, nyers tejtermékek és szabadon tartott tyúk tojása)
n  EPA és DHA (zsíros hidegvízi halakban: lazac, szardínia, makréla, legeltetett állatok húsa és a tojásban kis mennyiségben)

Az autoimmun betegek számára hasznos tudni, mely összetevők stimulálják a Th1-t és Th2-t, mivel ezúton javíthatják vagy ronthatják a betegség előrehaladását. A saját Th1-Th2 dominancia állapot ismerete és kezelése hasznos lehet némelyeknek, de személy szerint nem hiszem hogy ez a legjobb és legbiztonságosabb mód mindenki számára. Ha eldöntötted hogy ezen a vonalon mész tovább, légy biztos benne hogy az autoimmun betegségek terén jártas orvost válassz. A biztonságosabb alternatíva az olyan összetevőkre való fókuszálás, melyekről már kimutatták hogy módosítják az immunrendszert, mellé pedig más stratégiákat melyekről bebizonyosodott hogy segítenek autoimmun betegségek esetén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése