2018. február 15., csütörtök

sérülések ellátása

Megrándult láb: rögzítsd a végtagot,lábat snben.(Kart testhez.)Takarókkal körbetámasztani,cipőt levenni.Fekete nadálytőkrémme bekenni.Pihentetni.

Elesés: felhorzsolódott bőr---> szennyeződést eltávolítani,kimosni vízzl a sebet,fertőtlenítés,így nem gyullad be.

Kék-zöld foltok: hideg mirelitet a területre.

Kullancs: spéci csipesszel.CSípés helyét fertőtleníteni.Ha a feje bene maradt,semmi gond,pár nap és kilökődik.Ha "kokárda" jelenik meg,azonnal forduljunk orvoshoz.

Megvágtag magad: fertőtletítsd,kötözd be,ékszereket távolítsd el.

Szúrt seb: fertőtlenítés,orvoshoz fordulni, ha a vér spriccel,nyomókötés.

Égési sérülés:  hideg vizet folyatni 15-20 percen keresztül a területre. Szövetkárosodás ekerülése ellen ez a legjobb módszer. 
Felszíni sérülésnél: hűsítő kenőcs,fertőtleníteni az égett területet,könnyű laza -steril kötés. Pár hét alatt az a kissebb felületű é fokú égési sebek meggyógyulnak,ha figyelsz rájuk,a hólyag kifakadása után ne fertőződjenek el,akkor nyoma se lesz.

Megakadt a falat:  állj a fuldokló mögé,karold át hátulról,egyik kezed ökölbe szorítva ,tedd a szegycsont és a köldök közé.Másik kezeddel fogd át az öklöd,1 hirtelen mozdulattal nyomd meg a fuldokló testét a rekeszizmok irányába. Ilyenkor a tüdőből nagy nyomással préselődik ki a levegő,ez kilökheti az elzáródást okozó falatot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése