2018. március 28., szerda

Mi a pattanás?

Tudományos elnevezései: akne, mitesszer. A legtöbb kérdés általában a serdülokori hormonális változások által eloidézett pattanásokkal kapcsolatbban merül fel.Néhány szó a faggyútermelésrolA faggyútermelés mennyiségét az életkorunk és az alkati adottságaink befolyásolják. Ami az életkort illeti, a csecsemok borének faggyútermelése, foként kifejezetten születés után magas, gyermekkorban visszaeseik, majd serdülokor táján a hormonális változások hatására igen magasra nohet. Ami a személyes adottságokat illeti vannak zsírosabb és szárazabb boru emberek.A serdülokori pattanások kialakulásának oka azonban összetettebb, nem pusztán a faggyúmirigyek mennyiségétol függ.A faggyú a legtöbb esetben nem tud kijutni a bor feszínére, mivel a különbözo szennyezodések azt gátolják. A megduzzad mirigyet így a különbözo baktériumok könnyen megtámadják, ami a bor felszínén látató gyulladásként jelentkezik.A pattanások fajtáiA fehér teteju mitesszerek hajlamosak könnyebben begyulladni, mivel tetejüket szaruréteg fedi. A fekete mitesszerek nyíltak, színüket pedig nem a borbe kerülo szennyezodések okozzák, hanem egy melanin nevu borfesték.A pattanások lehetnek enyhe gyulladásos pattanások, csomók, vagy súlyos esetben gennyes hólyagok, melyek eltunésekor tályogok keletkeznek.Természetes gyógymódokAloe vera gél: fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és sejtregeneráló hatású, égési- és fagyásos sérülések, fekély esetén meggyorsítja a gyógyulási folyamatot. Hidratáló tulajdonságai révén elősegíti a sebgyógyulási folyamatot, seb összehúzó hatású. Enyhíti az izületi gyulladás és reuma által okozott fájdalmat. Ápolja a száraz bőrt és eltünteti a ráncokat. Hatékony pikkelysömör, ekcéma és gombás fertőzések esetén. Gyógyítja a gyulladt, kiütéses, pattanásos bőrt.

Csalán fürdő: Aranyeres bántalmakra, reumás panaszokra, bőrkiütésekre, pattanásos bőrre kiváló gyógyír.

Dió borogatás: A bőr enyhe gyulladásaira, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma ellen.

Dió fürdő: A bőr enyhe gyulladásaira, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma, aranyér ellen. Elkészítése: 2 evőkanál diólevelet 1l vízzel felfőzünk, pár perc után leszűrjük és a fürdővízhez adjuk. Kamilla borogatás: Bőrbetegségekre, pattanásos bőr kezelésére, arctisztításra, gyulladás csökkentésére. Szemnyugtatásra ma már nem javasolt, mert allergiát okozhat! Elkészítése: Tegyük a kamillát egy mullkendőbe, és forrázzuk le. Tartsuk 5-8 percig a gyulladt bőrfelületen.

Kamilla gőzölés (inhalálás): Bőrbetegségekre, pattanásos bőr kezelésére, serdülőkorban arctisztításra, vírusos légúti fertőzések esetén. Elkészítése: 3 evőkanál virágzatot tegyünk egy forralt vizes lábosba, fölé hajolva inhaláljunk kb 10 percig. Légúti betegségek esetén naponta kétszer alkalmazzuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése