2018. április 1., vasárnap

Gesztenye

A gesztenyefa, a gesztenye nem ismeretlen számunka. Szerte az országban nagyban termelik. A gesztenye téli gyümölcsünk, akkor amikor legnagyobb szükség van melegíto hatására. Sülve, fove fogyasztjuk, sot aki rá van szorulva, gyógyszernek is megfelel.


Tápértéke:

Nagymennyiségu, mintegy ötven százalék keményítot tartalmaz. Az ásványok közül legtöbb káliumot tartalmaz, ami nem megvetendo a téli idoszakban, amikor alig van zöldség és gyümölcs.

Gyógyhatása:

A gesztenye foleg az érzékeny nyálkahártyákra hat nyugtatólag. A levelébol vagy a gyümölcsbol készült fozetet isszák a téli meghulés idején.

Szamárköhögés:

A szamárköhögést hirtelen támadó fullasztó inger váltja ki, s a meghuléses megbetegedés egyik járványos formája. A nyálkahártyára ható inger megnyugtatására a legjobb gyógyszer a gesztenyébol készült tea.

Hörghurut:

A hurutos enyhe gyulladásos megbetegedés, ami szintén köhögéssel jár. A szelídgesztenyébol készült fozet segít a hörghuruton is.

Asztma:

Az asztmatikus rohamok szintén köhögéssel járnak. Az enyhítésére próbálkozzunk meg a gesztenyefozettel.

Hasmenés ellen: (Nyersen)

Hasmenés esetén legjobb, ha a nyers gesztenyét fölvágjuk és a belsejét fogyasztjuk. Nagy káliumtartalma megnyugtatja a beleket és pótolja az elvesztett ásványokat.

Elkészítési mód:

A gesztenye bármely formában készül, van gyógyhatása. Óvakodjunk azonban az édesítéstol. A gesztenyébol a fozetet lepkeszeg maggal készítjük. Egy liter vízbe beteszünk egy és fél csésze összetört gesztenyét, és fél órán át fozzük. Ehhez hozzáadunk egy fél csésze lepkeszeg magot, és még fél órát fozzük. Leborítva félretesszük és langyosra hutjük, majd fogyasztjuk, szükség szerint minden órában egy fél csészével. A legerosebb köhögésre is hat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése