2024. január 1., hétfő

Buék 2024

 Szilveszteri hagyományok,népszokások 

🎊🐷


Régi magyar hagyományok szerint a szilveszter és az új év első napjának szokásai összefonódtak. Közös célja eredendően az, hogy a következő évre egészséget, bőséget, szerencsét és boldogságot varázsoljanak.

A babonák széles skálája a szilveszter ünnepéhez kötődik. Ekkor teszünk fogadalmakat, s ekkor tehetünk legtöbbet a következő évi sikereinkért.

Az újévi szokások nem változtak az idők folyamán: még mindig úgy tarják az év első napja döntő szerepet játszik abban, hogy milyen szerencsénk lesz az új évben.

-Fontos, hogy az év utolsó napján csupa jó dologgal vegyük körül magunkat.

-Mosni, takarítani tilos,mert ez nem hoz szerencsét !

-Újév napján ne vigyünk ki semmit a házból mert " elszáll a tehén haszna".

-Nem szabad baromfi húst ennünk, mert a baromfi elkaparja a szerencsénket .

-A hallal is jobb óvatosnak lenni, mivel folyó menti vidékeken szerencsét hoz ( ahány pikkely, annyi pénz), másutt viszont baljós állat , hiszen elúszik vele a szerencse .

-A gazdagságot többféle rétessel lehet hosszúra nyújtani.


Szerencsét hozó ételek egyike a malac.

Disznóhúst azért érdemes ennünk, mert a disznó előretúrja a szerencsét. A ropogósra sütött malac boldog, minden szempontból ígéretes esztendőt jelent. Ezért még a megrögzött hitetlenek is boldogan ragadnak kést és villát a malacpecsenye láttán. A megszokott, sertéshúsból készült ételek, mint például a rántott hús, szóba sem jöhetnek, szerencsét csak a fül, a farok, a köröm és a csülök hozhat.


A szerencsehozó szimbolika másik jellegzetes étele a lencse. A már több mint ötezer éve fogyasztott hüvelyest január elsején, első étkezésként kell enni. Aki így tesz, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája. Egyéb szemes termények is hasonlóan hoznak szerencsét: a köles vagy a rizs.


Legyen szerencséje mindenkinek 2024-ben! 🍀

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése