A Drótpostagalamb recepttára
38. könyv
Olcsó
húsnak sem híg a leve
Leközölte: Kiss Benő
Tartalomjegyzék
Bevezetés........................................................................................................................... 3
Receptek........................................................................................................................ 3
Sült máj fokhagymamártásban.................................................................................. 3
Májas spagetti............................................................................................................ 3
Parmezános máj......................................................................................................... 3
Májas galuska (egytálétel)......................................................................................... 3
Rántott sertéstüdő....................................................................................................... 4
Rizses tüdő................................................................................................................... 4
Tejfölös tüdő................................................................................................................ 4
Tüdős palacsinta......................................................................................................... 4
Pikáns vese, tojással.................................................................................................... 4
Bundás vese................................................................................................................ 5
Hagymás vese............................................................................................................ 5
Vesés szeletek............................................................................................................. 5
Szívpörkölt................................................................................................................... 5
Tarhonyás szív.............................................................................................................. 5
Szívpogácsa................................................................................................................ 6
Szívpuding................................................................................................................... 6
Sörben sült csülök........................................................................................................ 6
Tepsis csülök................................................................................................................ 6
Erdélyi hagymás csülök............................................................................................... 7
Tárkonyos csülök......................................................................................................... 7
Sajtos rántott sertésláb................................................................................................ 7
Magyaros körömpörkölt.............................................................................................. 7
Sült egyveleg.............................................................................................................. 7
Gyalogpecsenye........................................................................................................ 8
Paprikás csirkezúza...................................................................................................... 8
Borsos zúzatokány....................................................................................................... 8
Zúzarizottó................................................................................................................... 8
Húsos rétes.................................................................................................................. 9
Csirkeszárny gombás bundában................................................................................ 9
Kapros csirkeszárny..................................................................................................... 9
Csirkehús-gombóc, mártásban.................................................................................. 9
Takarékos csirkegulyás................................................................................................ 9
Libaaprólék tarhonyával........................................................................................... 10
Libavagdalt............................................................................................................... 10
Libahúsos rakott kelkáposzta..................................................................................... 10
Libatepertős lepény.................................................................................................. 10
Burgonyás tepertőszelet............................................................................................ 11
Húsos-sajtos palacsinta............................................................................................. 11
Tepertős csusza......................................................................................................... 11
Tormás libahús........................................................................................................... 11
Nemcsak vendéglőben ehetünk jó
pacalpörköltet vagy pirított májat! E kis receptkönyv segítségével még a
leggyakorlatlanabb háziasszony (vagy háziember) is képes arra, hogy
megcsillogtassa főzési tudományát.
Örvendetes módon egyre nagyobb
mennyiségben kaphatók belsőségek és az olcsóbb húsfélék, valamint a viszonylag
kedvezőbb áru baromfihúsok. Bátran vásároljuk meg, mert még a legolcsóbbnak
tartott húsokból is remek ételeket varázsolhatunk az asztalra, ha mindig kéznél
van e mini szakácskönyv.
Sült máj
fokhagymamártásban
Hozzávalók: 40 dkg sertésmáj, 6
gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl,
2 evőkanál olaj, törött bors, só.
A lemosott, megtörölgetett májat
vékony szeletekre vágom, majd lisztben megforgatom, és a forró olajon mindkét oldalán
hirtelen pirosra sütöm. A serpenyőből kiszedett májat melegen tartom. Az olajra
rászórom a bundázás után megmaradt lisztet, és habzásig kevergetem. Ezután
ráöntöm a tejet és állandó keverés közben sűrűre főzöm. A tejfölt, a borsot és
a zúzott fokhagymát belekeverem, és ismételten felforralom. Végül a sült
májszeletekre ráöntöm a sűrű mártást, és éppen csak forráspontig hevítem, de
még mindig nem sózom meg, csak a tányéron. Sós vízben főtt burgonya vagy párolt
rizs a hozzávaló köret.
Májas spagetti
Hozzávalók: 25 dkg sertésmáj, 25
dkg spagetti, 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma (vagy 1
mokkáskanál fokhagymapor), 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál majoránna, 1
mokkáskanál törött bors, só.
A darabokra tördelt spagettit a
szokásos módon megfőzöm, majd meleg vízzel leöblítve az olajra szedem, és jól
összekeverem. Közben elkészítem a májas ragut: forrásban levő félliternyi vízbe
teszem a májat és fehéredésig főzöm. Ezután a léből kivéve almareszelőn
lereszelem. A füstölt szalonnát apróra vágom, zsírját kisütöm, majd rászórom a
majoránnát, a borsot és a zúzott fokhagymát. Egy percnyi pirítás után
beleteszem a reszelt májat, és kevergetve pirítom még néhány percig. A tejfölt
rálocsolom a májra, miközben folytonosan keverem. A májragut ráöntöm a főtt
tésztára, megsózom, átkeverem, és a sütőben jól átforrósítom.
Parmezános máj
Hozzávalók: 30 dkg sertésmáj, 2
db tojás, 1 dl tej, 5 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 1 mokkáskanál törött
bors, 1 mokkáskanál majoránna, kevés liszt, és zsemlemorzsa a bundázáshoz,
olaj, a sütéshez.
A májat vékony szeletekre vágom.
A tojást a tejjel habosra verem, belekeverem a majoránnát és a borsot. A
májcsíkokat először lisztbe mártom, majd a fűszeres tojásban meghempergetem, és
reszelt sajtba mártom. Ezután újra tojásban, végül zsemlemorzsában megforgatom,
és bő, forró olajban, takaréklángon sütöm pirosra mindkét oldalát. Bármilyen
köret illik mellé, de a legfinomabb fokhagymával ízesített tartármártással és
párolt vajas zöldséggel. Csak a tányéron sózom meg!
Májas galuska (egytálétel)
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 db
tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál só, 1
mokkáskanál törött bors.
A májat forrásban levő vízben
fehéredésig forralom. Ezután ledarálom. Egy keverőtálba beleütöm a tojásokat,
majd két decinyi vízzel habosra keverem. Hozzáteszem a darált májat, a sót, a
borsot és a lereszelt vagy a fokhagymaprésen átnyomott hagymát. Belecsorgatok
két evőkanál olajat, majd a lisztet hozzáöntöm. Annyi vizet keverek még hozzá,
hogy a szokásos galuskamassza legyen. Forrásban levő sós vízbe beleszaggatom,
majd ha megfőtt, meleg vízzel leöblítve a maradék olajra szedem. Jól átkeverem,
ezután rálocsolom a tejfölt és még egyszer átkeverve, a forró sütőben
átmelegítem.
Rántott sertéstüdő
Hozzávalók: 30 dkg sertéstüdő, 1
db húsleveskocka, 2 db tojás, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 késhegynyi
őrölt szerecsendió, 1 gerezd fokhagyma, só, liszt és zsemlemorzsa a
bundázáshoz, olaj a sütéshez.
A tüdőt megmosom, lecsöpögtetem,
majd darabokra vágva annyi vízbe teszem, amennyi éppen ellepi. Megsózom és
puhára főzöm, ezután leszűröm és megdarálom. Fél dl főzővízben feloldom a
húsleveskockát, és a fűszerekkel együtt belekeverem a darált tüdőbe.
Hozzáteszek 1 nyers tojást meg 2-3 evőkanál zsemlemorzsát és hagyom teljesen
kihűlni. Kisebb szeleteket formázok belőle és lisztbe, felvert tojásba, majd
zsemlemorzsába mártom. Bő, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütöm.
Salátával és tetszés szerinti burgonyakörettel kínálom.
Rizses tüdő
Hozzávalók: 30 dkg sertéstüdő, 20
dkg rizs, 5 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 teáskanál
pirospaprika, 2 db paradicsom vagy 1 teáskanál paradicsompüré, 1 db
zöldpaprika, 1 evőkanál olaj, só, törött bors.
A megmosott tüdőt sós vízben
puhára főzöm, majd lecsöpögtetem és ledarálom a vöröshagymával meg a
zöldpaprikával együtt. Az apróra vágott, kiolvasztott füstölt szalonnán
lepirítom, majd aláöntök két deci vizet és fedő alatt összeforralom. Közben a
rizst olajon üvegesre pirítom, térfogatához képest másfélszeres mennyiségű
vízzel felöntöm, belekeverem a tüdős szószt, majd felforralom. Sóval, borssal,
darabokra vágott paradicsommal (vagy a pürével) ízesítem, és a forrásban levő
ételt befedve, az előmelegített forró sütőbe teszem. Harminc percig kis lángon
párolom. Tálalás előtt kissé átforgatom.
Tejfölös tüdő
Hozzávalók: 40 dkg sertéstüdő, 1
evőkanál vegeta, 1 evőkanál borecet, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál
olaj, 1 babérlevél, 1 mokkáskanál törött bors, késhegynyi őrölt koriander és
őrölt mustármag.
A megmosott tüdőt annyi sós
vízben, amennyi ellepi, puhára főzöm. A főzővízbe beleteszem a babérlevelet, a
vegetát és az összes fűszert. A megfőtt tüdőt levétől lecsöpögtetem, és vékony
csíkokra vágom. Az olajat felforrósítom, megpirítom rajta a lisztet, majd a
kihűlt tüdő-főzőlével apránként felengedem. Állandó keverés közben sűrűre
főzöm, a borecettel ízesítem, majd a tejföllel is összeforralom, végül
beleteszem a főtt tüdőt. Zsemlegombóccal vagy burgonyagombóccal tálalom.
Tüdős palacsinta
Hozzávalók: 25-30 dkg sertéstüdő,
2 tojás, 4 dl szódavíz, 10-12 dkg liszt, 2 dl tejföl, 2 dl fűszeres
paradicsomlé, 5 dkg reszelt füstölt sajt, fél dl olaj, só és törött bors.
A megmosott tüdőt kevés sós
vízben puhára főzöm, lecsöpögtetem és ledarálom. Közben a tojásokat habosra
verem a liszttel, a sóval, a borssal, a szódavízzel és az olajjal. Ezután a
tüdőt belekeverem, és a sűrű masszából annyi palacsintát sütök, amennyi csak
kitelik belőle. Kerek, tűzálló tálba teszem az első megsült palacsintát, és
megkenem a tejföl, a reszelt sajt és a paradicsomlé keverékével. Erre ráteszem
a második palacsintát, és a rétegezést addig folytatom, amíg csak el nem
fogynak a hozzávalók. Végül a tálat beteszem a forró sütőbe, és jól
átforrósítom.
Pikáns vese, tojással
Hozzávalók: 2 sertésvese, 3
evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál mustár, 4 db tojás, 1 dl
tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi őrölt koriander, ízlés szerint só,
törött bors.
A megtisztított, és lehártyázott
vesét, vékony csíkokra metélem, bő vízben előfőzöm, leszűröm, és a forró olajon
kissé lepirítom. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, a fűszereket és a nagyon apróra
vágott vöröshagymát, majd fedő alatt párolom néhány percig. Ezután hozzákeverem
a mustárt, a tejfölt és a közben habosra vert tojásokat. Csak addig sütöm, amíg
a tojás kocsonyás nem lesz. Vigyázok arra, hogy ne szárítsam ki! Pirított
kenyérszeletkékkel tálalom ezt a remek, pikáns ételt.
Bundás vese
Hozzávalók: 2 sertésvese, 1 db
tojás, 1 dl tej, 1 dl szódavíz, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál só, 4-5
evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld,
olaj a sütéshez.
Az előkészített, megtisztított
vesét vékony lapokra vágom, bő vízben előfőzöm, leszűröm. A tojást, a tejet, a
szódavizet habosra keverem, majd annyi liszttel keverem össze, hogy a
szokásosnál valamivel sűrűbb palacsintatésztát kapjak. Belekeverem a zúzott
fokhagymát, a fűszereket és a finomra vágott petrezselyem zöldet, majd a
lisztbe mártott vesedarabokat megforgatva a tésztamasszában, bő, forró olajban
mindkét oldalán pirosra sütöm. Tartármártás és párolt rizs, vagy sült burgonya
illik hozzá.
Hagymás vese
Hozzávalók: 2 sertésvese, 2 nagy
fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 db zöld-paprika, 1 teáskanál piros
fűszerpaprika, ízlés szerint só.
Az előkészített, megtisztított
veséket nagyon vékony lapokra vágom. A vöröshagymát apróra metélem, majd a
kiolvasztott füstölt szalonnán üvegesre pirítom. A tűzről lehúzva belekeverem a
pirospaprikát, és ráöntök két evőkanál vizet. A tűzre visszatéve beleteszem a
felszeletelt zöldpaprikát és a veseszeleteket, és néhány percig pirítom. 3
evőkanál vizet aláöntök, és fedő alatt további pár percig forralom. Pirított
kenyérrel a legfinomabb! (Néhány tojást ráütve igen kiadós, ebédnek is beillő
fogás.)
Vesés szeletek
Hozzávalók: 2 db sertésvese, 2 db
zsemle, 2 db tojás, 1 nagy főtt burgonya, 5 dkg füstölt szalonna, 1 csokor
petrezselyemzöld, kevés tej, só, törött bors, ízlés szerint, zsemlemorzsa a
bundázáshoz, olaj a sütéshez.
Az előkészített, megtisztított,
felszeletelt vesét bő vízben előfőzöm, leszűröm és a nagyon apróra vágott,
kiolvasztott füstölt szalonna zsírján átpirítom, majd ledarálom a főtt,
meghámozott burgonyával, a tejben megáztatott és kicsavart zsemlével.
Hozzákeverem a tojás sárgákat, a fűszereket, a finomra vágott petrezselyem
zöldet, majd a tojásfehérjékből vert kemény habbal óvatosan összekeverem. A
masszából féltenyérnyi szeleteket formázok és zsemlemorzsában megforgatva bő,
forró olajban mindkét oldalán pirosra sütöm. Saláta és sült burgonya illik
hozzá.
Szívpörkölt
Hozzávalók: 40 dkg sertésszív, 2
nagy fej vöröshagyma, 1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika (aki szereti,
csípőset is tehet bele), 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 3 evőkanál
olaj, só, törött bors, ízlés szerint.
A forró olajon megpirítom a
megtisztított vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát,
és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet. A tűzre visszatéve beleteszem a vékony
csíkokra vágott szívet, és pár percig kevergetve megpirítom. Ezután ráöntök 3-4
dl vizet, és egészen puhára párolom. A párolás végén teszem bele a felszeletelt
paprikát és a paradicsomot. Zsírjára sütve, sós vízben főtt burgonyával
tálalom.
Tarhonyás szív
Hozzávalók: 30-40 dkg sertésszív,
20 dkg tarhonya, 1 zöldpaprika, 1 evőkanál piros-paprika, 1 nagy fej
vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vegeta, 1
mokkáskanál törött bors, 1 evőkanál olaj.
A szívet megtisztítom, és a
vöröshagymával meg a paprikával együtt ledarálom. A füstölt szalonnát apróra
metélve kiolvasztom, majd a darált masszát megpirítom a szalonnazsíron. Az
olajon külön megpirítom a tarhonyát, és a tűzről levéve belekeverem a
pirospaprikát és a vegetát. Térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel leöntöm
és felforralom. Befedve puhára párolom. A megpirított szívet három deci vízzel
felöntöm, és fedő alatt puhára párolom. Ha a tarhonya is és a szív is
megpuhult, az egészet összekeverem, és a zúzott fokhagymával, borssal ízesítem.
Néhány percre beteszem a forró sütőbe, hogy jól átmelegedjen.
Szívpogácsa
Hozzávalók: 30 dkg sertésszív, 1
nagy nyers burgonya, 1 db tojás, 1 kisebb fej vörös-hagyma, 1 dl tej, 1
evőkanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors,
1 késhegynyi őrölt szerecsendió, 4 evőkanál olaj.
A megtisztított szívet a nyers,
meghámozott burgonyával és hagymával ledarálom, majd hozzákeverem a nyers
tojást, a tejet, a lisztet, a zúzott fokhagymát és az összes fűszert. Ha a
massza nem elég sűrű és nem formázható, akkor kevés liszttel sűrítem. Nedves
kézzel kis pogácsákat készítek belőle, és olajjal kikent tepsire egymás mellé
helyezem. Tetejüket is megkenem olajjal, és az előmelegített forró sütőben szép
pirosra megsütöm. Bármilyen köret illik hozzá, de a salátáról sohase
felejtkezzen el!
Szívpuding
Hozzávalók: 30 dkg sertésszív, 3
db tojás, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál mustár, 5 dkg reszelt parmezán
sajt, 1 dl tej, 2-3 evőkanál búzadara, 2 evőkanál olaj, 1 kisebb fej
vöröshagyma, só, törött bors, ízlés szerint.
A megtisztított, előfőzött szívet
a vöröshagymával, és a szalonnával ledarálom, majd a tojás sárgákkal, a
fűszerekkel, a tejjel, a búzadarával és a reszelt sajttal összekeverem. Ezután
hozzáadom a tojásfehérjékből vert kemény habot. Az olajjal kikenek egy kerek
formát, belesimítom a húsmasszát, és az edényt egy háromujjnyi vízzel telt
tepsibe állítom, majd az egészet betolom az előmelegített forró sütőbe.
Legalább egy órán keresztül gőzölöm, és addig hagyom a sütőben, amíg a
beleszúrt hurkapálcára vagy villára már nem tapad a masszából. Tálra borítva
cikkekre szeletelem. Rögtön kínálom, mert hamar összeesik.
Sörben sült csülök
Hozzávalók: 1 kicsontozott bőrös
csülök, 1 nagy fej vöröshagyma, 0,5 liter világos sör 2 evőkanál olaj, 1
evőkanál liszt, 1 evőkanál borecet, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt
bors, 1 babérlevél, csipet cukor, késhegynyi őrölt szerecsendió, kés-hegynyi
őrölt szegfűbors, ugyanennyi gyömbér, só.
A megmosott, letörölgetett
csülköt bőrével együtt kis kockákra vágom. A megtisztított és apróra vágott
vöröshagymát az olajon üvegesre pirítom, majd a húst rádobom, és erős lángon egy-két
percig pirítom, közben folytonosan kevergetem. Lehintem a liszttel, azzal is
pirítom néhány percig, majd rászórom az összes fűszert és ráöntöm a sört meg az
ecetet. Felforralom, ezután az egészet átöntöm egy tűzálló tálba és az
előmelegített forró sütőbe téve, legalább egy órán keresztül párolom.
Zsemlegombóc vagy spagetti a hozzáillő köret.
Tepsis csülök
Hozzávalók: 1 kicsontozott bőrös
csülök, 1 kg burgonya, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma,
só, törött bors.
A megtisztított csülköt jól
megsózom, kuktafazékba a betétre teszem, és aláöntök három deci vizet. A kukta
jelzésétől számított 30-40 percig főzöm. Közben a burgonyát meghámozom és
nyersen, karikára vágva egy tepsiben szétterítem. Megsózom, majd rákarikázom a
vöröshagymát és meghintem a törött borssal. Erre helyezem bőrével felfelé a
feldarabolt csülökhúst. A csülöklevet összekeverem a zúzott fokhagymával és
ráöntöm a tetejére, ezután a tejföllel is lelocsolom, és alufóliával befedem. A
tepsit betolom a forró sütőbe, és harminc percig sütöm, végül a fedelét levéve,
pirosra pirítom. Csalamádéval, vagy csípőspaprika-salátával a legfinomabb.
Erdélyi hagymás csülök
Hozzávalók: 1 nagy kicsontozott
csülök, 3 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, só, törött bors, ízlés
szerint, olaj a hagyma sütéséhez.
A csülköt megtisztítom, megmosom,
leszárítom, és jól besózom. Egy alufólia darabba úgy csomagolom be, hogy a
sülés közben képződő leve ne folyhasson ki. A becsomagolt csülköt tepsire
teszem, és az előmelegített forró sütőben jó egy órán keresztül erős lángon
párolom. Közben a vöröshagymát nagyon vékony karikákra vágom, és a forró
olajban ropogós pirosra megsütöm. Meleg helyre teszem. (Nem szabad befedni, sem
megsózni, mert megereszkedik!)
A fokhagymát szétzúzom és ráöntök
két teáskanálnyi vizet. A megpuhult csülköt kiszedem a fóliából, bőrét úgy
vágom fel, hogy a hús belsejéhez hozzáférjek. A fokhagymás lével bekenem
kívül-belül, majd egy lapos tűzálló tálra teszem bőrével felfelé. A sült
hagymát rátéve, pár percig még a sütőben pirítom.
Tárkonyos csülök
Hozzávalók: 2 kicsi kicsontozott
csülök, 2 dl tejföl, 1 csokor tárkonylevél (vagy szárított tárkony), 1 evőkanál
tárkonyecet, 1 evőkanál liszt, só, és cukor, ízlés szerint.
A megtisztított csülköket a
kuktában, kevés sós vízben puhára párolom, majd a léből kiszedve felszeletelem,
és melegen tartom. A csülök főzőlevéből 3 decinyit átszűrök és összekeverem a
lisztes tejföllel, a finomra aprított tárkonnyal, a tárkonyecettel és csipet
cukorral, majd simára keverve jól összeforralom. Ebbe a mártásba beleteszem a
csülökszeleteket és még egyet forralva rajta, tört burgonyával, zsemlegombóccal
vagy makarónival kínálom. Tálaláskor kevés tejfölt öntök a tetejére.
Sajtos rántott sertésláb
Hozzávalók: 2 sertésláb, 1 tojás,
liszt, és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez, só, törött bors, ízlés
szerint, 5 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt.
A megtisztított lábakat
kuktafazékban, kevés sós vízben olyan puhára főzöm, hogy a csontjai magától
kicsússzanak. Az összes csont eltávolítása után a bőrös húst belenyomkodom egy
kerek formába. Egy-két evőkanál levet ráöntök, majd hagyom kihűlni. Ezután
lefedve a hűtőszekrényben megdermesztem. (Előző nap érdemes így előkészíteni.)
Másnap kiborítom a formából, és éles késsel tetszés szerinti darabokra vágom.
Lisztbe, felvert tojásba és reszelt sajttal elkevert zsemlemorzsába forgatva
bő, forró olajban ropogós pirosra sütöm, és melegen tartom. Tartármártással és
sült hasábburgonyával teszem az asztalra.
Magyaros körömpörkölt
Hozzávalók: 3-4 köröm, 2 fej
vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika (aki szereti, csípőset is tehet bele), 2
db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál vegeta, kevés só.
A megtisztított körmöket
kuktafazékba rakom, majd gyengén sózott vízben olyan puhára főzöm, hogy a
csontok kicsúszhassanak belőle. Levéből kiveszem, az összes csontot
eltávolítom, és a húst félreteszem. A vöröshagymát tisztítás után apróra
metélem, az olajon üvegesre fonnyasztom, ezután a tűzről lehúzva belekeverem a
pirospaprikát, a vegetát és a borsot. Ráöntök két evőkanál köröm-főzőlevet,
majd a tűzre visszateszem. Rádobom a kicsontozott, darabokra vágott húst, a
felszeletelt zöldpaprikát meg a paradicsomot és annyi főző lével öntöm fel,
amennyi majdnem ellepi. Fedő alatt pár percig forralom. Sós vízben főtt
burgonya és ecetes savanyúság illik hozzá.
Sült egyveleg
Hozzávalók: 2 sertésláb, 50 dkg
burgonya, 10 dkg reszelt füstölt sajt, olaj a sütéshez, kevés liszt, só, törött
bors.
A megtisztított lábakat kuktában
nagyon puhára főzöm, majd leszűrve kicsontozom, és vékony csíkokra vágom.
Lisztben meghempergetem és hagyom kihűlni. Közben a burgonyát meghámozom, és
vékony hasábokra vágva ugyancsak lisztben meghempergetem. Bő olajat forrósítok,
majd a csülökdarabokat beledobom, és ropogós pirosra megsütöm. Melegen tartom.
Ezután a burgonyát sütöm meg. A sült húst és a sült burgonyát összekeverem egy
tűzálló tálban. Rászórom a sót és a borsot, majd meghintem a reszelt sajttal,
és annyi időre teszem csak be a forró sütőbe, amíg a sajt egybefüggő réteget
nem képez rajta. Salátával tálalom ezt a nagyon egyszerű, de igen finom ételt.
Gyalogpecsenye
Hozzávalók: 4 kicsi sertésláb, 2
kis pár virsli, 4 nagyon vékony szelet füstölt sajt, 3 gerezd fokhagyma, 1
evőkanál paprikakrém, 2 evőkanál ketchup, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál
törött bors, só.
A megtisztított lábakat sós
vízben nagyon puhára főzöm, majd a csontok helyére egy-egy lebőrözött virslit
teszek. A zúzott fokhagymát összekeverem a paprikakrémmel, a borssal, a
mustárral, a ketchuppal és bekenem vele a megtöltött lábakat. Mindegyikre
ráborítok egy-egy szelet sajtot és tűzálló tálra, vagy tepsire téve közepesen
forró sütőben megsütöm. Saláta és burgonyaköret illik hozzá.
Paprikás csirkezúza
Hozzávalók: 40 dkg csirkezúza, 1
nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 2 dl tejföl, 1 evőkanál piros
fűszerpaprika, 1 paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, só, törött
bors.
A megtisztított és apróra vágott
vöröshagymát forró olajon megfonnyasztom, majd a tűzről lehúzva belekeverem a
zúzott fokhagymát és a pirospaprikát. Azonnal ráöntök két evőkanál vizet, és a
tűzre visszateszem. Ráteszem a megtisztított, feldarabolt zúzát és néhány
percig együtt pirítom. Ezután aláöntök 3 dl vizet és fedő alatt, gyakori
keverés közben jó puhára párolom. Mielőtt készre főne, belekeverem a
felszeletelt zöldpaprikát és a feldarabolt paradicsomot, valamint a sót és a
borsot. Ha sok lé maradna alatta, a fölösleget elpárologtatom. Végül
belekeverem a tejfölt, éppen csak egy pillanatig forralom, és galuskával meg
uborkasalátával tálalom.
Borsos zúzatokány
Hozzávalók: 40 dkg csirkezúza, 2
dl tejföl, 1 mokkáskanál törött bors, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor
petrezselyemzöld, 1 evőkanál vegeta, 3 evőkanál olaj.
Az apróra vágott vöröshagymát
forró olajon megfonnyasztom, majd a megtisztított és feldarabolt zúzát rátéve,
hirtelen lepirítom. Meghintem a borssal, a finomra vágott petrezselyemzölddel
és a vegetával, azután aláöntök 3 dl vizet. Fedő alatt jó puhára párolom, végül
tálalás előtt közvetlenül belekeverem a tejfölt. Párolt rizzsel vagy galuskával
kínálom.
Zúzarizottó
Hozzávalók: 40 dkg zúza,
25 dkg rizs, 2 nagy fej
vöröshagyma, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 csokor
petrezselyemzöld, 1 evőkanál vegeta, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál
paradicsompüré, törött bors, só.
A megtisztított és apróra
darabolt zúzát annyi sós vízben, amennyi éppen csak ellepi, majdnem puhára
főzöm, ezután leszűröm. A megtisztított zöldséget almareszelőn lereszelem, a
petrezselyemzöldet finomra metélem. A zúzát az olajon kissé átpirítom és
hozzáadom a reszelt zöldséget, a nagyon finomra vágott vöröshagymát, a
petrezselyemzöldet, a paradicsompürét, a vegetát és a törött borsot. Pár percig
pirítom, ezután rászórom a megmosott és lecsöpögtetett rizst. Annyi vizet öntök
rá, hogy a lé, háromujjnyival lepje el a tál tartalmát. Jól összekeverem,
felforralom, majd lefedem. Jó forró sütőben, közepes lángon addig párolom, amíg
a rizs az összes levet beszívja.
Húsos rétes
Hozzávalók: 50 dkg zúza, 2 nagy
főtt burgonya, 2 db tojás, 2-3 evőkanál búzadara, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej
vöröshagyma, 1 csomag réteslap, kevés olaj, 1 dl tej, só, törött bors.
A rétes töltelékéhez a
megtisztított, és előfőzött zúzát ledarálom, majd 1 evőkanálnyi olajon
lepirítom a finomra vágott hagymával és fokhagymával együtt. Ha kihűlt, összekeverem
a nyers tojásokkal, a búzadarával, a sóval, a borssal és a tejjel. Két egymásra
borított réteslap szélére egy csíkban felkenem a töltelék felét, majd szorosan
összecsavarom. Kikent tepsire rakom a két rétesrúdat, tetejüket kevés olajjal
megkenem, és az előmelegített forró sütőben szép pirosra megsütöm. Csak akkor
vágom fel, ha már nem forró. Kapormártást kínálok mellé. Egy pohár sörrel vagy
teával kitűnő, olcsó vendégváró étel.
Csirkeszárny gombás bundában
Hozzávalók: 8 db csirkeszárny, 10
dkg gomba, 1 db tojás, 10-12 dkg liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1,5 dl tej, 1
teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, olaj a sütéshez, 1 evőkanál finomra
aprított petrezselyemzöld.
Először elkészítem a tésztát. A
tojást habosra verem a tejjel, hozzákeverem a lisztet, a sót, a borsot, a
petrezselyemzöldet, a zúzott fokhagymát és a ledarált vagy nagyon apróra vágott
nyers gombát. A tésztának palacsintamassza sűrűségűnek kell lennie. A
csirkeszárnyakat megsózom és először lisztbe mártva, ezután pedig a tésztába
forgatva bő, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütöm. A felesleges olajat
lecsöpögtetem róla és tetszés szerinti körettel, salátával kínálom.
Kapros csirkeszárny
Hozzávalók: 50 dkg csirkeszárny,
2 dl tejföl, 2 csokor friss, zöld kapor (vagy 1 teáskanál szárított kapor), 1
evőkanál vegeta, 3 evőkanál olaj, törött fehér bors, ízlés szerint, 1 evő-kanál
liszt.
A csirkeszárnyakat szétszedem,
megsózom és a forró olajon hirtelen, mindkét oldalán lepirítom. Ezután ráöntök
három deci vizet, beleszórom a vegetát, és fedő alatt puhára párolom. Nem
szabad megkeverni, mert a gyenge csirkehús szétesik! Ha már puha, akkor levéből
kiveszem és félreteszem. A visszamaradt lébe belekeverem a lisztes tejfölt és a
finomra metélt kaprot, majd megborsozom és folytonos keverés közben sűrűre
főzöm. Ezután a húst visszateszem a mártásba és ismét felforralva kevés
tejföllel lelocsolva tálalom.
Csirkehús-gombóc, mártásban
Hozzávalók: 1 csirke apróléka, 25
dkg vegyes leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 1 db tojás, 1 evőkanál vegeta,
törött bors, ízlés szerint, 1 szál friss torma, 2 dl tejföl, kevés
zsemlemorzsa, 1 evőkanál liszt.
A megtisztított csirkeaprólékot
és a zöldséget annyi vízbe teszem, amennyi éppen, ellepi. Fedő alatt puhára
főzöm, majd leszűrve kicsontozom. A húst és a zöldséget ledarálom, összekeverem
a felvert tojással, a finomra aprított hagymával, a vegetával, a borssal, és ha
szükséges, kevés zsemlemorzsával sűrítem. Nedves kézzel gombócokat formálok
belőle és egy tűzálló tálba, vagy tepsibe rakom egymás mellé. A megtisztított
tormát lereszelem, és a tejföllel elkevert liszttel együtt hozzáadom a
csirkehús leszűrt főzőlevéhez. Erős lángon gyorsan besűrítem, közben
folytonosan kevergetem, hogy ne csomósodjon. Ezt a tormás, tejfölös mártást
ráöntöm a húsgombócokra, és az előmelegített forró sütőben húsz percig pirítom.
Takarékos csirkegulyás
Hozzávalók: 1 nagy csirke
apróléka, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 50 dkg savanyú káposzta, 2 dl
tejföl, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 teáskanál szárított csombor, 1 teáskanál
piros fűszerpaprika, só és törött bors.
A vöröshagymát apróra vágom, és
az olajon üvegesre sütöm, majd a tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát.
Azonnal ráöntök két evőkanál vizet és ráteszem a feldarabolt csirkeaprólékot.
Hirtelen, erős lángon lepirítom, ezután hozzáadom a felszeletelt zöldpaprikát,
az átmosott és lecsöpögtetett savanyú káposztát, majd rászórom a fűszereket és
fedő alatt, saját levében öt-hat percig párolom. Ez után annyi vizet öntök rá,
hogy éppen ellepje, majd az egészet puhára párolom. Végül belekeverem a tejfölt
és a felszeletelt paradicsomot, és még egyszer felforralom.
Libaaprólék tarhonyával
Hozzávalók: 1 libaaprólék, 25 dkg
tarhonya, 2 dl tejföl, 1 húsleveskocka, 2 teáskanál vegeta, 3 evőkanál olaj, 1
teáskanál pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, törött bors, ízlés szerint, 2 szem
tört szegfűszeg.
A megtisztított és darabokra
vágott libaaprólékot annyi sós vízbe rakom, amennyi jól ellepi és puhára főzöm,
majd leszűröm és kicsontozom. A visszamaradt levet ugyancsak átszűröm és
félreteszem. A húst nagyon apróra vágom vagy ledarálom. A tarhonyát az olajon
barnára pirítom, majd belekeverem a pirospaprikát, a zúzott fokhagymát, a
törött borsot, a szegfűszeget és a darált libahúst. Ezután belekeverem a
tejfölt, a szétmorzsolt húsleveskockát és a vegetát, ez után annyi húslével
öntöm fel, hogy az edényben a lé legalább háromujjnyival legyen magasabban,
mint a tarhonyás hús. Felforralom, és lefedve teszem az előmelegített, forró
sütőbe. Kb. 40 percig párolom. Akkor van készen, ha az étel az összes levét
elfőtte, illetve beszívta.
Libavagdalt
Hozzávalók: 1 libaaprólék, 1-1
szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 db tojás,
só, törött bors, ízlés szerint, 1 gerezd fokhagyma, kevés zsemlemorzsa, kevés
liszt, olaj a sütéshez.
A megtisztított és feldarabolt
libaaprólékot két evőkanál olajon hirtelen lepirítom, majd annyi vízzel öntöm
fel, amennyi szűken ellepi. A zöldséget mellé téve fedő alatt puhára főzöm,
leszűröm, és a húst kicsontozom. A hagymával és a főtt zöldséggel ledarálom,
majd összekeverem a tojással, a finomra vágott petrezselyemzölddel, a sóval, a
borssal, a zúzott fokhagymával. Annyi zsemlemorzsát és lisztet keverek hozzá,
hogy a massza formázható legyen. Nedves kézzel pogácsákat készítek belőle,
zsemlemorzsában megforgatom és bő, forró olajban ropogós pirosra sütöm mindkét
oldalát. (A visszamaradt levet akár levesként, valamilyen tésztával
fogyaszthatják, vagy mártásalapnak használhatják.)
Libahúsos rakott kelkáposzta
Hozzávalók: 1 libaaprólék, 1 kg
kelkáposzta, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 10 dkg rizs, késhegynyi tört köménymag, 1
teáskanál pirospaprika, só, törött bors, ízlés szerint.
A megtisztított és feldarabolt
libaaprólékot éppen csak annyi vízbe teszem, amennyi ellepi, majd megsózom és
fedő alatt puhára főzöm. Közben a kelkáposztát leveleire szedem, megmosom,
lecsöpögtetem, és vékony csíkokra vágom. Egy tepsibe beleszórom a kelkáposzta
felét, majd rászórom az előzőleg megmosott és lecsöpögtetett rizst. A megfőtt
húst levéből leszűrve kicsontozom és ledarálom, összekeverem sóval, borssal,
köménymaggal és kevés pirospaprikával. Rákenem a rizses kelkáposztára, végül a
maradék kellevelekkel befedem. A tojást felverem a húslével és a tejföllel,
majd az egészet ráöntöm a kelkáposztára. A tepsit befedem, és előmelegített
forró sütőben negyven percig párolom, végül a tetejét pirosra pirítom.
Libatepertős lepény
Hozzávalók: 25 dkg libatepertő,
50 dkg héjában főtt burgonya, 2 db tojás, 1 evőkanál mustár, 1 fej vöröshagyma,
2 dl tejföl, 10 dkg liszt, 1 evőkanál vegeta, 1 mokkáskanál törött bors, 1
mokkáskanál őrölt szerecsendió, 2 evőkanál olaj, kevés zsemlemorzsa, a tetejére
tejföl.
Először is egy kisebb tepsit az
olajjal kikenek, és zsemlemorzsával behintem. Félreteszem. A tepertőt a
hagymával és a főtt burgonyával ledarálom, majd összekeverem a tojásokkal, a
tejföllel, a mustárral és a többi fűszerrel. Annyi lisztet teszek csak bele,
hogy a massza ne legyen nagyon lágy. Belesimítom a kikent tepsibe, majd
előmelegített forró sütőben addig sütöm, amíg a teteje szép piros-barna kérges
lesz. Kockákra vágva, kevés tejföllel meglocsolva tálalom.
Burgonyás tepertőszelet
Hozzávalók: 15 dkg libatepertő, 2
nagy nyers burgonya, 1 db tojás, 1 kis fej vörös-hagyma, 1 gerezd fokhagyma,
só, törött bors, ízlés szerint, 1 dl tej, 3-4 evőkanál liszt, kés-hegynyi
sütőpor, kevés olaj.
A nyers burgonyát meghámozom és
lereszelem, a tepertőt pedig a hagymával és a fokhagymával együtt ledarálom. Az
egészet összekeverem a nyers tojással, a tejjel, a fűszerekkel, a sütőporral és
annyi liszttel, hogy a massza összeálljon. Teflonserpenyőbe kevés olajat öntök,
felforrósítom, majd a masszából evőkanállal adagolva halmokat eresztek az
olajra. Tetejét lelapítom. Ha az alja pirosra sült, óvatosan megfordítom, és a
másik oldalát is megsütöm. Salátával és párolt rizzsel, vagy párolt zöldséggel
kínálom.
Húsos-sajtos palacsinta
Hozzávalók: 12 db sós palacsinta,
15 dkg baromfipárizsi, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tejföl, 1 csokor
kapor, só, törött bors, 1 db tojás, csipet porcukor.
A palacsintát a szokásos módon
megsütöm. A párizsi bőrét lehúzom, és nagyon apróra vágom vagy ledarálom.
Ezután összekeverem a reszelt sajttal, kevés sóval, borssal. Ezzel a
töltelékkel megkenem a palacsintákat, és felcsavarva tűzálló tálra fektetem,
szorosan egymás mellé. A tejfölbe belekeverem a finomra aprított kaprot, a sót,
csipet porcukrot, majd ráöntöm a palacsinta tetejére. Előmelegített forró
sütőbe tolom annyi időre, amíg a tetején halványsárga kéreg keletkezik. Nem
szabad kiszárítani!
Tepertős csusza
Hozzávalók: 30 dkg csuszatészta,
20 dkg libatepertő, 2 dl tejföl, só, törött bors, 10 dkg juhtúró, 5 dkg
szalonnapörc.
A tésztát a szokásos módon, sós,
forrásban lévő vízbe téve megfőzöm. Közben a tepertőt ledarálom, összekeverem a
juhtúróval, a sóval, a borssal és a tejföllel. A leszűrt főtt tésztát
megforgatom a tepertős öntetben. Ezután az egészet forró sütőben addig pirítom,
amíg a tetején ropogós kéreg nem keletkezik. Tálalás előtt kevés
szalonnapörccel meghintem.
Tormás libahús
Hozzávalók: 1 nagy liba apróléka,
fél doboz ecetes torma, 2 dl nem savanyú tejföl, só, törött bors, 1 evőkanál
liszt, 2 dkg vaj, kevés cukor,
1-2 evőkanál frissen reszelt
torma.
A húst megtisztítom, feldarabolom
és kevés sós vízben nagyon puhára főzöm. Ezután leszűrve kicsontozom, és
csíkokra vágom. A vajat habzásig hevítem a liszttel, majd felöntöm a libahús
főzőlevével és a tejföllel. Folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Belekeverem
a libahúst és az ecetes tormát, borssal és csipet cukorral ízesítem, de már nem
forralom. Sós vízben főtt burgonyával és reszelt tormával tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése